marți, 9 decembrie 2008

Citizen X

Consider Citizen X ca fiind una dintre cele mai bune filme.
Este incadrat la genul thriller / drama /crima.
Desi, eu as spune ca este unul dintre cele mai bune documentare realizate vreodata.

Sinopsis:
http://www.cinemarx.ro/filme/Citizen-X-Citizen-X-92326.html
Andrei Chikatilo este un psihopat si un periculos criminal in serie, ce omoara pentru a se implini sexual. Victimele sale sunt, de obicei, orfani, vagabonzi, copii din mediul rural. Chikatilo isi indeplineste perversa activitate de cativa ani si inca nu a fost prins de politie. Pe urmele sale se afla locotenentul Victor Burakov, un politist inteligent, dar lipsit de sprijinul total al oficialitatilor in investigatiile sale. El pune mana pe criminal, dar din cauza ca acesta este membru de partid nu i se permite sa-l interogheze. Cu ajutorul psihologului Alexandr Bukhanovsky, Viktor va reusi sa opreasca aceasta serie de crime ingrozitoare. Bazat pe fapt real.”

Trebuie apreciata distributia: Donald Sutherland, Max von Sydow, Stephen Rea, Jeffrey DeMunn, John Wood si doi actori romani deosebiti – Radu Amzulescu si Ion Caramitru.
In roluri secundare joaca si artisti maghiari, pe care eu ii stiu a fi unii dintre cei mai buni in tara lor si nu numai. Deci!!! Se poate. ;-)
http://www.imdb.com/title/tt0112681/
(aici gasiti si poze ale actorilor, dand clik pe numele subliniat veti fi directionati spre pagini unde puteti vizualiza intreaga lor cariera pe puncte cronologice)
Interpretarea actorilor face ca filmul sa nu fie unul “banal” de groaza, generator de spaima, teama urmate de gestul “lasa lumina aprinsa la noapte”.

Drama intamplarilor relatate in film nu incepe atunci cand se contureaza numarul victimelor sau profilul ucigasului ci, atunci cand privitorul isi da seama unde poate duce tacerea, inconstienta, dogma unui sistem compus din oameni falsi in sine, insetati de pozitii, indoctrinati; toate acestea sadite pe un “teren” numit Comunismul Rus.
Intrebarea: “cum de a fost in stare sa faca asa ceva acel criminal” devine aproape irelevanta” si va fi substituita de intrebarea “cum de a fost posibil ca autoritatile sa inchida ochii, stiind si vazand ce se intampla?”.

Exista un pasaj in care Col. Mikhail Fetisov (Donald Sutherland) il instiinteaza pe Lt. Viktor Burakov (Stephen Rea) ca va primi ajutor de la autoritatile straine (americane) pe care acesta le-a cerut de zeci de ori pentru baza de date care o au, mult prea vasta fatza de ceea ce exista in Rusia. In Rusia, de atunci, datele erau stocate pe hartie si nu in computere. De asemenea, i-a comunicat admiratia sefului Interpolului pentru curajul si staruinta de care a dat dovada medicul legist, conducand investigatia ani si ani de-a randul. Dat fiind faptul ca in institutia americana, pentru astfel de cazuri, investigatorii sunt supusi rotarii pentru a nu ceda nervos.

Probabil, ati vazut multe filme “Singur impotriva tuturor”, in care actorul trage mii de gloante dintr-o mitraliera si el nu are nici o zgarietura, plus ca nu se mai termina munitia in veci.
Mda….
Daca vreti sa vedeti un OM impotriva unui sistem ucigas, real, ar trebui sa vedeti acest film.
Cum as putea sa inchei frumos? Nu stiu, nu cred ca pot. Stiti de ce? Deoarece exista ceva dureros in toata povestea asta si nu e vorba de acele crime. Este un scenariu atat de “aproape” de lumea in care am trait.

Un film in care au interpretat laolalta artisti de renume mondial alaturi de mari actori romani, dar nu este cunoscut la noi. Si mai e ceva: daca veti da o cautare pe google, veti gasi o gramada de subtitrari, in diferite limbi, dar din pacate…nu si in limba romana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu